1

O le tele o tagata latou te iloa o le malamalama e mafai ona pala i se faasologa o moli monochromatic e ala i le taape.O le alaleo o se fusi o le malamalama lea e taape ai le malamalama lavelave e se faiga taape (faataitaiga, prisms, gratings) ona pala ai lea i se faasologa o le malamalama monochromatic, lea e faatulagaina i le faasologa o le umi o le galu.

alaleo atoa 1

Ae ui i lea, o le malamalama eseese i le fusi o alaleo e ese le tufatufaina atu o le malosi, o galu eseese o le tuufaatasiga o le vaega o le a eseese.O le susulu o le la o loʻo i ai le lautele lautele o alaleo faʻaauau, 99.9% o le malosi o loʻo faʻapipiʻiina i le infrared, vaʻaia ma le ultraviolet itulagi.

Faʻamalamalamaga faʻapipiʻi i le "fuel spectrum", e faʻatatau i le malamalama e faʻaosoina e lamepa ma moli, o le fusi o alaleo e latalata i le alaleo o le la, aemaise lava i le vaega vaaia o galu eseese i le vaega o vaega e tutusa ma le la, le malamalama. o le fa'ailoga lanu e latalata ile fa'ailoga lanu o le la.

alaleo atoa 2

O le mea moni, o lamepa o alaleo atoa e leʻi fou mo se taimi umi;o lo'o i ai fa'apogai mo se taimi umi.E sa'o, o le fa'atupulaga muamua o fa'apogai mo moli eletise – molī fa'amalama.O le mataupu faavae o le malamalama incandescent e ala i le voltage i le taimi nei i le filament tungsten "mu" vevela, ina ia mu i le incandescent i le malamalama.Ona o le alaleo o le malamalama o loʻo faʻaauau pea ma e ufiufi ai le itulagi vaʻaia, o lea la o lamepa o loʻo i ai se faʻailoga lanu maualuga, e mafai ona faʻamalamalamaina e atagia ai le lanu moni.

Ae ui i lea, ona o le maualalo o le malamalama o lamepa afi ma le puupuu o le ola o le lua o faaletonu ogaoga o le moli e taʻitaʻia i lamepa, "taugata", e tusa lava pe o le lanu malamalama e sili ona lelei moli ua suia e se tupulaga fou o puna lanu meamata.

I tausaga talu ai nei, o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le LED, talepeina le paʻu tekinolosi autu, o tagata o le a avea ma lanu lanumoana faʻafefete faʻafefeteina o le tekonolosi faʻauluulu masani e oʻo atu i le faʻaogaina o le violē LED faʻafefe phosphor e maua ai le lanu mumu, lanu meamata ma le lanumoana, pe a uma le lanu. fa'afefiloi malamalama fa'apipi'i e maua ai ma le fusi o le la o le malamalama tutusa.

O lenei tekinolosi ua tu'ufa'atasia ma uiga fa'apitoa a le LED ma tulaga lelei o oloa, e fa'atatau i mana'oga ma aga o le maketi fa'amalama, o lea e sili ona fa'apelepeleina le LED atoa.

A mae'a ona malamalama i le uiga ma le fa'atupuina o alaleo atoa, ou te manatu e tofu i tatou uma ma se fa'aaliga o alaleo atoa.Ae o le fusi atoa o lenei tekinolosi mo le tagata faʻaoga ma o le a le ituaiga o faʻamanuiaga, pe aoga le faʻatau a tagata faʻatau? 

Malamalama Soifua Maloloina

Aafiaga ile soifua maloloina ole tagata

A o leʻi iai ni puna malamalama na faia e tagata, o le la e na o le pau lea o le puna o le malamalama, ma sa faalagolago o tatou tuaa i le lā mo lo latou ola ai.E lē gata o le susulu o le la e maua ai le lalolagi ma se puna o le malamalama ma le malosi, ae o le malamalama o le la e faatonutonuina ai le pao o le tino o le tagata ma e iai sona aafiaga i le biology o le tagata, psychology, ma le tino o le tagata.

alaleo atoa 3

Ae ui i lea, o tagata o le taulaga i aso nei, aemaise lava tagata faigaluega ofisa, e faʻaalu itula uumi i totonu ma seasea ona faʻafesoʻotaʻi ma le susulu o le la, ma e le mafai ona maua le soifua maloloina mai le la.O le taua o le fusi o alaleo atoa o le toe gaosia o le susulu o le la ma toe aumaia ia i tatou le aoga o le tino, mafaufau, ma le tino o le tagata o le malamalama o le natura o loʻo galue i luga o tagata soifua. 

Nlanu masani

Ua tatou iloa uma lava o se mea faitino o le a faʻaalia lona lanu pe a faʻaalia i le malamalama, ae a faʻaalia se mea i se faʻapogai malamalama ma se fusi o alaleo e le faʻaauau ma le atoatoa, o le lanu o le a faʻaseseina i tikeri eseese.O le International Commission on Illumination CIE i luga o le malamalama i luga o le mea faitino o le lanu moni o le tikeri o le faʻaalia o le faʻamatalaga o le faʻamalamalamaina o le malamalama o le lanu lanu.Ina ia sili atu ona faigofie le faʻamatalaina o le lanu lanu o le faʻamalamalamaina o le malamalama, ae faʻafeiloaʻi foi le manatu o le faʻailoga lanu lanu, e faʻavae i luga o le faʻamalama masani, o le lanu lanu Ra faʻatulagaina i le 100.

E mafai ona avea le tele o oloa o loʻo i ai nei LED ua mafai ona faia le lanu faʻasino igoa Ra> 80, ae mo nisi talosaga i totonu o le potu, studio, ma isi e manaʻomia le toe gaosia moni o taimi lanu paʻu, faʻapea foʻi ma fualaau 'aina ma fualaau faisua. , fou lanu aano o manufasi fa'aaliga sili ona toe fa'aleleia, o le fa'asinomaga masani o le tu'uina atu o lanu ua le mafai e Ra ona fa'amalieina le iloiloga o le malosi o le malamalama e toe fa'afoisia ai le lanu moni.

alaleo atoa 4

O le mea lea e iloilo ai le gafatia o se punavai malamalama e toe faʻafoʻisia ai le lanu o le lelei poʻo le leaga e le mafai ona faʻavae i luga o le lanu lautele faʻasino igoa e faʻamasino ai, mo vaaiga faʻapitoa, atonu e manaʻomia foi ona tatou mafaufau i le puna malamalama o le faʻailoga faʻapitoa lanu lanu. R9, lanu saturation Rg, ma lanu faamaoni Rf tau.O le malamalama o lamepa o alaleo atoa o loʻo i ai le lanu lanu o fusi taʻitasi taʻitasi i le vaʻaia o mata o le tagata, lea e mafai ona maua ai se lagona tele o lanu ma toe faʻafoʻisia lanu sili ona natura ma moni o mea faʻamalamalamaina.

alaleo atoa 5

E le gata i lea, o le galue mo se taimi umi i se siosiomaga faigaluega ma le leai o se lanu ma le leo e tasi, o tagata e faigofie i le vaivai o le vaai ma le mamafa o le mafaufau.O le tele o fusi o alaleo o le malamalama atoa e mafai ona toe gaosia le lanu moni o le mea, maua ai le malamalama manino, faʻamalolo le vaivai o le mata o le tagata, faʻaitiitia le faʻalavelave mata, ma faʻaleleia atili ai le mafanafana o le siosiomaga malamalama o le tagata.

Tausia o ou mata

Talu ai o le tele o LED masani e faʻaaogaina le moli lanumoana e faʻaosofia ai le phosphor samasama ma faʻafefiloi le lanu lanu e maua ai le malamalama paʻepaʻe.Afai e maualuga tele le moli lanumoana, i le tulaga o le faʻaaogaina umi, e mafai e le malamalama lanumoana ona ulu i le tioata o le mata o le tagata i le retina, faʻavaveina le faʻamaʻiina o sela macular, ma mafua ai le faʻaleagaina.

Mo le mata o le tagata, tagata soifua ina ua mavae se taimi umi o le evolusione, o le mata o le tagata ua fetuunai i le susulu o le la, o le latalata atu o le malamalama i le malamalama faalenatura, o le sili atu le mafanafana o le mata o le tagata.Full Spectrum LED fa'aaogaina le violet LED excitation, lea e fa'aitiitia ai le vaega moli lanumoana mai le a'a o le puna malamalama e fa'aitiitia ai le fa'aleagaina o mata.

I le taimi lava e tasi, o le faʻaogaina o le fusi o alaleo atoa e latalata i le faʻaogaina o le la, lea e mafai ona faʻaleleia atili ai le mafanafana o mata o le tagata faʻaoga.E le gata i lea, o alaleo atoa e mafai foi ona faʻaitiitia ai faʻalavelave pupuu o le microcirculation retinal, faʻapea foʻi ma le faʻagesegese o faʻalavelave toto e mafua mai i le mago mata ma le vaivai, ina ia maua ai le puipuiga moni o mata.

Fetuuna'i au galuega masani

E tusa ai ma le tulafono o le uati ola a le tagata, e masani lava ona amata natia e le faiʻai o le tagata le melatonin i le 9 po o le 10 i le afiafi A o tele atu le melatonin e lilo e le pineal gland o le faiʻai o le tagata, e faasolosolo malie ona iloa e o tatou tino e manaʻomia ona malolo ma moe.Melatonin o se mea e fesoasoani e faʻapuupuu le taimi e ala ai aʻo leʻi momoe ma le taimi e momoe ai, lea e mafai ona faʻaleleia ai le lelei o le moe.Ma o lenei mea e iai se sootaga vavalalata ma le malamalama o loʻo faʻaalia e tagata, aemaise lava le maaleale i le lanumoana lanumoana, o le lanumoana lanumoana o le ai ai se aafiaga faʻalavelave i le melatonin e gaosia e le pineal gland o le faiʻai o le tagata, umi i se moli lanumoana maualuga. si'osi'omaga malamalama, ma e o'o lava ina maua ai le moe faaletonu.

alaleo atoa 6

Ma o le tulaʻi mai o alaleo atoa e mafai ona maua ai le malamalama sili atu ona lelei ma faʻaleleia le siosiomaga malamalama o le olaga o tagata.O le itiiti ifo o vaega o le moli lanumoana e mafai ona faʻaogaina ai le siosiomaga malamalama o tagata i le po, ma o se siosiomaga malamalama talafeagai e mafai ona fesoasoani i tagata e faʻaleleia le moe, faʻateleina le gaosiga ma faʻaleleia lagona.

alaleo atoa 7

Afai e mafai ona tu'ufa'atasia le faiga fa'amalama alaleo atoa ma le fa'ata'ita'iga o suiga o le vevela lanu o le la i le tausaga atoa ma i taimi eseese o le ao ma le po, e tu'uina atili atu ai e pei o le malamalama fa'anatura moni.O le tuʻufaʻatasiga faʻatasi o le lua o le a faʻafeiloaʻi moni ai le la i totonu, ina ia "le vaʻai i le la" e mafai foi e tagata faigaluega ona lagona le mafanafana o le la masani e aunoa ma le tuua o le fale.

I le taimi nei, o le fusi o alaleo atoa o loʻo i ai pea i le tulaga o loʻo tulaʻi mai, ona o lona tau e fai si maualuga pe a faʻatusatusa i le LED masani, e ala i le tau faʻatapulaʻaina, o lea o le fualaʻau atoa o le faʻauluina o maketi maketi i le maketi moli e faʻatatau mo se vaega laʻititi.Ae faʻatasi ai ma le faʻaleleia atili o tekinolosi ma faʻamalamalama malamalama o le lauiloa, ou te talitonu o le a sili atu tagata faʻaoga latou te iloa le taua o le lelei atoatoa o alaleo ma filifili e faʻaaoga moli-autu atoa ma moli oloa, kamupani moli o le a faʻavae i manaʻoga o le maketi e faia se oloa sili atu alaleo atoatoa.


Taimi meli: Iul-17-2023